Szablon S@M 3 - www.nowa.powiat.pabianice.pl

top news port mapa info mstr galp
ban-6.jpg 0c2a4b8e0c8e4e0955daf52eb8ddd02b
Gminy Powiatu Pabianickiego
Czy możemy reklamować artykuły żywnościowe?
Opublikowano: 10.09.2015, Concept INTERMEDIA

Każdego dnia dokonujemy zakupu artykułów żywnościowych. Często z braku czasu robimy to mechanicznie nie zastanawiając się, czy produkt posiada aktualną datę ważności lub też nie zwracamy uwagi na inne czynniki wskazujące na świeżość danego artykułu. Jednak w momencie przygotowania posiłków lub bezpośredniej konsumpcji okazuje się, że zakupiony produkt nie jest świeży. Co wówczas?. W jakim czasie od momentu zakupu możemy zwrócić się do sprzedawcy celem zareklamowania artykułu żywnościowego?
Reklamując artykuły żywnościowe stosujemy przepisy o rękojmi za wady fizyczne towaru z uwzględnieniem uregulowań zawartych w Rozporządzeniu ministra handlu wewnętrznego z dnia 14 września 1970 roku w sprawie ustalenia terminów zawiadomienia o wadach fizycznych artykułów żywnościowych (Dz. U. 70.23.186). Kupujący traci uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne artykułów żywnościowych, jeżeli nie zawiadomi sprzedawcy o wadzie:
Niezwłocznie po ich wydaniu:

  • Artykuły nabyte do spożycia na miejscu.
    Niezwłocznie po wykryciu wady, a najpóźniej w dniu zakupu:
  • Mleko spożywcze, śmietanka, napoje mleczne, napoje kulinarne, lodów, ryb świeżych, owoców i warzyw nietrwałych, grzybów świeżych, wyrobów garmażeryjnych nie utrwalonych (np. sałatka jarzynowa).
    Niezwłocznie po wykryciu wady, a najpóźniej w ciągu 1 dnia po wydaniu:
  • Mięsa, tłuszczów zwierzęcych surowych i topionych, podrobów, drobiu, dziczyzny, wędlin nietrwałych i półtrwałych, wędzonek, wyrobów wędliniarskich, kaszanek, kości, ryb mrożonych, solonych i wędzonych, masła, twarogów, serów (topionych, miękkich i twardych), jaj, margaryny, roślinnych tłuszczów kuchennych, pieczywa, wyrobów mączno-cukierniczych, drożdży piekarnianych prasowanych, kwaszonych ogórków, kwaszonej kapusty, ziemniaków, mrożonych warzyw i owoców, półfabrykatów i wyrobów garmażeryjnych utrwalonych.
    Niezwłocznie po wykryciu wady, a najpóźniej w ciągu 2 dni po wydaniu:
  • Marynat rybnych i rybnych produktów krótkotrwałych nie sterylizowanych, mleka w proszku, oraz innych konserw mlecznych, serków ziołowych, oleju, piwa, napojów bezalkoholowych gazowanych, musztardy, majonezu.
    Niezwłocznie po wykryciu wady, a najpóźniej w ciągu 7 dni po wydaniu:
  • Mleka skondensowanego, pieczywa cukierniczego, suszonych owoców , warzyw i grzybów w opakowaniu fabrycznym i luzem, orzechów włoskich i leszczynowych, miodu pszczelnego i marynat z wyjątkiem rybnych, wędlin trwałych.
    Niezwłocznie po wykryciu wady, a najpóźniej w ciągu 30 dni od dnia ich wydania chyba, że termin przydatności do spożycia uwidoczniony na opakowaniu upływa wcześniej:
  • Dotyczy pozostałych artykułów nie wymienionych wyżej.
    Mam nadzieję, że informacje te okażą się przydatne moim czytelnikom. Życzę wszystkim konsumentom zakupów tylko zdrowej i świeżej żywności.
Wyślij link mailem
Pdf
Drukuj
Powrót
Wypowiedz się
1proc.jpg 5b4b136781a9689d5fc2786dd32e638b
kolejka big2.jpg 9ad8abccc11fb004b123f0d8bd272464
baner_prawko1.jpg ccd07436786676bc4e4245ee3aeff157
baner_dowod1.jpg 1b732d4e6e3fcf30358869e9f4562906
ban-1.png 7992c07d6ae85b93a79f41436d062e1c
ban-2.png 5dce24e50a464a1887b6ab69289a9152
ban_npp.png 14c4d06d1dbfc78881def7c5b736afd9
fb1.png 614739d8db5cf80ea9ad049818677a27
Starostwo Powiatowe w Pabianicach
95-200 Pabianice, ul. Piłsudskiego 2 tel.: (42) 225-40-00 / fax: (42) 215-91-66 powiat@powiat.pabianice.pl Archiwum portalu 2008-2015
Godziny pracy Urzędu:
Poniedziałek: 8:00 - 16:00
Wtorek: 8:00 - 17:00
Środa: 8:00 - 16:00
Czwartek: 8:00 - 16:00
Piątek: 8:00 - 15:00
Obsługa w Wydziale Komunikacji i Transportu:
Poniedziałek: 8:00 - 15:00
Wtorek: 9:00 - 17:00
Środa: 8:00 - 15:00
Czwartek: 8:00 - 15:00
Piątek: 8:00 - 14:30
kolejka.png e45c3a4518cd8d9df154bfe8a0bee5cb