Szablon S@M 3 - www.nowa.powiat.pabianice.pl

top news port mapa info mstr galp
ban-6.jpg d47400b94116851bf23b079b7e05dc25
Gminy Powiatu Pabianickiego
Czy możemy reklamować artykuły żywnościowe?
Opublikowano: 10.09.2015, Concept INTERMEDIA

Każdego dnia dokonujemy zakupu artykułów żywnościowych. Często z braku czasu robimy to mechanicznie nie zastanawiając się, czy produkt posiada aktualną datę ważności lub też nie zwracamy uwagi na inne czynniki wskazujące na świeżość danego artykułu. Jednak w momencie przygotowania posiłków lub bezpośredniej konsumpcji okazuje się, że zakupiony produkt nie jest świeży. Co wówczas?. W jakim czasie od momentu zakupu możemy zwrócić się do sprzedawcy celem zareklamowania artykułu żywnościowego?
Reklamując artykuły żywnościowe stosujemy przepisy o rękojmi za wady fizyczne towaru z uwzględnieniem uregulowań zawartych w Rozporządzeniu ministra handlu wewnętrznego z dnia 14 września 1970 roku w sprawie ustalenia terminów zawiadomienia o wadach fizycznych artykułów żywnościowych (Dz. U. 70.23.186). Kupujący traci uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne artykułów żywnościowych, jeżeli nie zawiadomi sprzedawcy o wadzie:
Niezwłocznie po ich wydaniu:

  • Artykuły nabyte do spożycia na miejscu.
    Niezwłocznie po wykryciu wady, a najpóźniej w dniu zakupu:
  • Mleko spożywcze, śmietanka, napoje mleczne, napoje kulinarne, lodów, ryb świeżych, owoców i warzyw nietrwałych, grzybów świeżych, wyrobów garmażeryjnych nie utrwalonych (np. sałatka jarzynowa).
    Niezwłocznie po wykryciu wady, a najpóźniej w ciągu 1 dnia po wydaniu:
  • Mięsa, tłuszczów zwierzęcych surowych i topionych, podrobów, drobiu, dziczyzny, wędlin nietrwałych i półtrwałych, wędzonek, wyrobów wędliniarskich, kaszanek, kości, ryb mrożonych, solonych i wędzonych, masła, twarogów, serów (topionych, miękkich i twardych), jaj, margaryny, roślinnych tłuszczów kuchennych, pieczywa, wyrobów mączno-cukierniczych, drożdży piekarnianych prasowanych, kwaszonych ogórków, kwaszonej kapusty, ziemniaków, mrożonych warzyw i owoców, półfabrykatów i wyrobów garmażeryjnych utrwalonych.
    Niezwłocznie po wykryciu wady, a najpóźniej w ciągu 2 dni po wydaniu:
  • Marynat rybnych i rybnych produktów krótkotrwałych nie sterylizowanych, mleka w proszku, oraz innych konserw mlecznych, serków ziołowych, oleju, piwa, napojów bezalkoholowych gazowanych, musztardy, majonezu.
    Niezwłocznie po wykryciu wady, a najpóźniej w ciągu 7 dni po wydaniu:
  • Mleka skondensowanego, pieczywa cukierniczego, suszonych owoców , warzyw i grzybów w opakowaniu fabrycznym i luzem, orzechów włoskich i leszczynowych, miodu pszczelnego i marynat z wyjątkiem rybnych, wędlin trwałych.
    Niezwłocznie po wykryciu wady, a najpóźniej w ciągu 30 dni od dnia ich wydania chyba, że termin przydatności do spożycia uwidoczniony na opakowaniu upływa wcześniej:
  • Dotyczy pozostałych artykułów nie wymienionych wyżej.
    Mam nadzieję, że informacje te okażą się przydatne moim czytelnikom. Życzę wszystkim konsumentom zakupów tylko zdrowej i świeżej żywności.
Wyślij link mailem
Pdf
Drukuj
Powrót
Wypowiedz się
1proc.jpg 64f4554cef4228f986b908f8f55208ac
kolejka big2.jpg 56214d002fd646b40e449e79a0043a65
baner_prawko1.jpg 7d0cd4e6f815654d8eef1f704d6f4350
baner_dowod1.jpg 6cd579c05090123ea71b8de69763bacf
ban-1.png 1019834a517845053b87560ce84c8296
ban-2.png 032e0794915044af74dd7371f63b6d4a
ban_npp.png 8b26fe5f39aae93857780af1137ae08f
fb1.png 8f0d7b62f0e72ed40293075091d86e6c
Starostwo Powiatowe w Pabianicach
95-200 Pabianice, ul. Piłsudskiego 2 tel.: (42) 225-40-00 / fax: (42) 215-91-66 powiat@powiat.pabianice.pl Archiwum portalu 2008-2015 Deklaracja dostępności
Godziny pracy Urzędu:
Poniedziałek: 8:00 - 16:00
Wtorek: 8:00 - 17:00
Środa: 8:00 - 16:00
Czwartek: 8:00 - 16:00
Piątek: 8:00 - 15:00
Obsługa w Wydziale Komunikacji i Transportu:
Poniedziałek: 8:00 - 15:00
Wtorek: 9:00 - 15:00
Środa: 8:00 - 15:00
Czwartek: 8:00 - 15:00
Piątek: 8:00 - 14:00
kolejka.png 7c4180cf6c39d166ebc16faf494ea301