Czy możemy reklamować artykuły żywnościowe?
Opublikowano: 10.09.2015, Concept INTERMEDIAConcept INTERMEDIA Wodociągowa 18a Toruń +48 56 649 4321 pomoc@concept.net.pl
Każdego dnia dokonujemy zakupu artykułów żywnościowych. Często z braku czasu robimy to mechanicznie nie zastanawiając się, czy produkt posiada aktualną datę ważności lub też nie zwracamy uwagi na inne czynniki wskazujące na świeżość danego artykułu. Jednak w momencie przygotowania posiłków lub bezpośredniej konsumpcji okazuje się, że zakupiony produkt nie jest świeży. Co wówczas?. W jakim czasie od momentu zakupu możemy zwrócić się do sprzedawcy celem zareklamowania artykułu żywnościowego? Reklamując artykuły żywnościowe stosujemy przepisy o rękojmi za wady fizyczne towaru z uwzględnieniem uregulowań zawartych w Rozporządzeniu ministra handlu wewnętrznego z dnia 14 września 1970 roku w sprawie ustalenia terminów zawiadomienia o wadach fizycznych artykułów żywnościowych (Dz. U. 70.23.186). Kupujący traci uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne artykułów żywnościowych, jeżeli nie zawiadomi sprzedawcy o wadzie: Niezwłocznie po ich wydaniu:
- Artykuły nabyte do spożycia na miejscu.
Niezwłocznie po wykryciu wady, a najpóźniej w dniu zakupu:
- Mleko spożywcze, śmietanka, napoje mleczne, napoje kulinarne, lodów, ryb świeżych, owoców i warzyw nietrwałych, grzybów świeżych, wyrobów garmażeryjnych nie utrwalonych (np. sałatka jarzynowa).
Niezwłocznie po wykryciu wady, a najpóźniej w ciągu 1 dnia po wydaniu:
- Mięsa, tłuszczów zwierzęcych surowych i topionych, podrobów, drobiu, dziczyzny, wędlin nietrwałych i półtrwałych, wędzonek, wyrobów wędliniarskich, kaszanek, kości, ryb mrożonych, solonych i wędzonych, masła, twarogów, serów (topionych, miękkich i twardych), jaj, margaryny, roślinnych tłuszczów kuchennych, pieczywa, wyrobów mączno-cukierniczych, drożdży piekarnianych prasowanych, kwaszonych ogórków, kwaszonej kapusty, ziemniaków, mrożonych warzyw i owoców, półfabrykatów i wyrobów garmażeryjnych utrwalonych.
Niezwłocznie po wykryciu wady, a najpóźniej w ciągu 2 dni po wydaniu:
- Marynat rybnych i rybnych produktów krótkotrwałych nie sterylizowanych, mleka w proszku, oraz innych konserw mlecznych, serków ziołowych, oleju, piwa, napojów bezalkoholowych gazowanych, musztardy, majonezu.
Niezwłocznie po wykryciu wady, a najpóźniej w ciągu 7 dni po wydaniu:
- Mleka skondensowanego, pieczywa cukierniczego, suszonych owoców , warzyw i grzybów w opakowaniu fabrycznym i luzem, orzechów włoskich i leszczynowych, miodu pszczelnego i marynat z wyjątkiem rybnych, wędlin trwałych.
Niezwłocznie po wykryciu wady, a najpóźniej w ciągu 30 dni od dnia ich wydania chyba, że termin przydatności do spożycia uwidoczniony na opakowaniu upływa wcześniej:
- Dotyczy pozostałych artykułów nie wymienionych wyżej.
Mam nadzieję, że informacje te okażą się przydatne moim czytelnikom. Życzę wszystkim konsumentom zakupów tylko zdrowej i świeżej żywności.
Poprzednia
Następna
Pdf Drukuj
Powrót
Wypowiedz się
|
|