Szablon S@M 3 - www.nowa.powiat.pabianice.pl

top news port mapa info mstr galp
ban-3.jpg 96a1fc950d77d8f2c856440e8bd2e329
Gminy Powiatu Pabianickiego
CZY WIEMY CO JEMY?
Opublikowano: 10.09.2015, Concept INTERMEDIA

Ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia określa wymagania dotyczące zapewnienia właściwej jakości zdrowotnej artykułów spożywczych oraz przestrzegania zasad higieny w ich produkcji i handlu. Dzięki temu możemy mieć pewność, że kupowane i spożywane przez nas artykuły są bezpieczne. Jednak przy wyborze artykułów spożywczych kierujmy się pewnymi wskazówkami. Oto niektóre z nich :

  • Uważajmy na promocje i obniżki, zweryfikujmy ich atrakcyjność w stosunku do towarów, których cen nie obniżono. Zwracajmy uwagę na zawartość produktu netto, skład surowcowy, okres trwałości, i markę.
  • Nie kupujmy na zapas żywności nietrwałej, łatwo psującej się, wybierajmy produkty z odległym terminem przydatności do spożycia.
  • Kupujmy mleko, sery, twarogi, mięso, wędliny, itp. W sklepach wyposażonych w sprzęt chłodniczy gwarantujący właściwe warunki sprzedaży, a zatem bezpieczeństwo zdrowotne.
  • Nie sugerujmy się wielkością opakowania, często w dużych torbach, słojach, kartonach znajduje się mniej produktu niż oczekujemy.
  • Nie dajmy się skusić obniżonej cenie produktów nie pierwszej świeżości. Są one mniej wartościowe, mogą też być szkodliwe dla naszego zdrowia.
  • Kupując mrożonki (owoce, pierogi, warzywa itp.) w opakowaniach detalicznych wybierajmy niezbrylone. Zlepy i zbrylenia mogą świadczyć o uprzednim rozmrożeniu produktu.
  • Wybierajmy i spożywajmy produkty o wysokich walorach odżywczych, potwierdzonych współczesna wiedzą o żywieniu – wysokobiałkowe, bogate w witaminy, składniki mineralne, błonnik, niskocukrowe, niskotłuszczowe, niskokaloryczne, o małej zawartości cholesterolu.
    Po stwierdzeniu złej jakości produktu spożywczego należy niezwłocznie reklamować go u sprzedawcy. Jeżeli mamy kłopoty z uznaniem reklamacji w sklepie, możemy zwrócić się o pomoc do kilku instytucji. Są to:
    - Inspekcja Handlowa
    - Rzecznik konsumentów
    - Organizacje konsumentów ( Federacja Konsumentów, Stowarzyszenie Konsumentów) Za tydzień druga część artykułu, a w nim informacje przeznaczone dla osób ze szczególnymi wymaganiami dietetycznymi.
Wyślij link mailem
Pdf
Drukuj
Powrót
Wypowiedz się
1proc.jpg a154adb1d48d8876359a1d87c9829a89
kolejka big2.jpg 338b69a24f391e216a821f208988d902
baner_prawko1.jpg 42562712406ae8f5b57917304a6be1f1
baner_dowod1.jpg ed2dbdd63ab44c4ea95b1f2bfeb6c06e
ban-1.png e09837571bcde0e65a9250a32dd7e28c
ban-2.png 877e2ec79bb67ef771b07737dc69d4f3
ban_npp.png 205ee3489378573787ed20c5382996de
fb1.png eb4e85adec7020b50bbc6d1faf317b26
Starostwo Powiatowe w Pabianicach
95-200 Pabianice, ul. Piłsudskiego 2 tel.: (42) 225-40-00 / fax: (42) 215-91-66 powiat@powiat.pabianice.pl Archiwum portalu 2008-2015 Deklaracja dostępności
Godziny pracy Urzędu:
Poniedziałek: 8:00 - 16:00
Wtorek: 8:00 - 17:00
Środa: 8:00 - 16:00
Czwartek: 8:00 - 16:00
Piątek: 8:00 - 15:00
Obsługa w Wydziale Komunikacji i Transportu:
Poniedziałek: 8:00 - 15:00
Wtorek: 9:00 - 15:00
Środa: 8:00 - 15:00
Czwartek: 8:00 - 15:00
Piątek: 8:00 - 14:00
kolejka.png 0cfa55e7ea89219d0ffc22640bcbcacc